21 August 2008

Silat Cekak Pusaka Hanafi: A beginning


For Malaysians who have been following the grapevine, will know of an internal leadership crisis that has befallen the Silat Cekak Hanafi brand over the last couple of years. I have refrained from commenting on it, even of making a public stand, for one simple reason: it's too close to my heart.

However, I have been following some rumours that indicated a new organisation would be formed by ousted guru Md. Radzi Haji Hanafi, son of Ustaz Hanafi Haji Ahmad, founder of Silat Cekak.

The current organisation, Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi Malaysia formally terminated guru Md Radzi as President and Principal of the association on 17th September 2006. Since then, both have parted ways effectively splitting the group in unequal proportions.

Today, however, I read here that Persatuan Seni Silat Cekak Pusaka Hanafi Kedah has been formally established and have already conducted their first Annual General Meeting. The next expected step is to establish similar chapters in every state in the country, eventually leading to a national-level organisation. With that announcement, I hope to see an end to the conflict. I can hope, can't I?

This currently brings the number of organisations promoting the Silat Cekak style to 3: Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia, Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi Malaysia and now Persatuan Seni Silat Cekak Pusaka Hanafi (Malaysia).

May Allah bless them all in their efforts.

Original Article by Mohd Nadzrin Wahab

10 comments:

ali_010181 said...

mula mula cekak malaysia, pastu cekak hanafi, lani cekak pusaka hanafi,pasni apa plak na???

Abu Eismael said...

silat cekak warisan hanafi

J said...

kesian mat radzi, dlu cekak malaysia xdpt jd guru utama die kuar persatuan wat cekak hanafi, tgk2 kt cekak hanafi die org xske die paksa die kuar wat cekak pusaka plak, mcm katak lak lompat2 huhu

Abqariat said...

marilah pulang ke pangkal jalan...bertaubat la dan mari kaji semula kesilapan kita... mungkin kifarah di atas segala dosa-dosa kita yang lampau... kenang lah orang yang telah berjasa... alim ulama dan guru-2 agar tidak makan sumpahnya...redha mereka adalah redha Allah...jgn dilupakan...

Naz said...

salam, keris for sale at http://apakebenda.blogspot.com t.q.

Abdul Rahim Ibrahim said...

Amrullah and brothers. Mat Radzi and his family. Owh well, ini bukan perpecahan, ini namanya penapisan. Tapis keluar anasir2 pemusnah dalam Silat Cekak Malaysia. Kalau Ustaz Hanafi dah pesan bahawa Pak Ak adalah penggantinye, maka Pak Ak lah Guru Utama sebenar. Soal mandat2 ni bullshit je semuanya. Siapa yang start soalkan mandat2 ni, nanti mandat tu sendiri memakan dirinye. Baik masuk balik PSSCM. Kami tiada masalah. =)

Ikhlas Ridzuan said...

siapa cakap AlMarhum pernah berkata Pak Ak pengganti beliau?

Majlis Muafakat Keluarga yang melantik Pak Ak sebagai Pemegang Amanah. Sejarah perlantikkan itu telah di rakamkan dulu.

Sedih sangat , banyak sejarah silat mahupun persatuan dan Almarhum di ubah oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Masyallah.

buah kiwi said...

x kisah ape brand, janji silat papan sekeping ni trs berkembang

izzuan said...

mmg la janji silat ppn skeping ni trus brkmbang syeikh..tp, silat ni bkn brnyawa atau mmpnyai roh. yang pemakai silat adalah kita, mnusia. dan guru nie dberi barakah iaini keistimewaan oleh allah. dan kita sebagai pemakainya perlukn berkat guru itu. baru apa yg kita buat diberkati dan x sia-sia(lagha). dan sesungguhnya perkara yg langha itu adlh dtegah dlm islam. wallahhuwaa'lam.

izzuan said...

mmg janji berkembang syeikh.. tp,silat ni cuma silat.x brnyawa dan xdak roh. tp,kita ni mnusia,.pemakainya. silat tu pakaian. dan guru yg benar diberi barakah iaini keistimewaan oleh allah.kita sebagai mnusia msti mnuntut ilmu yg berkat spya boleh dimanfaat dan ianya x sia-sia(lagha) dan prkara lagha amat dtegah dlm islam. arwah ustaz hanafi pernah kata, bila ada anak cucu aku nk blajar silat ini, kembalikan kpd dia. wallahhuwaa'lam.